Hockeyclub Tempo34

De historie van

R.G.H.C. Tempo '34


R.G.H.C. Tempo '34 van toen tot nu.

Op een zonnige dag, 10 oktober 1934 om precies te zijn, bundelden Mr. X.A.F. Schuit, Daaf Matson en Teun Stok hun krachten en Hockeyclub Tempo'34 zag het levenslicht. Wat een avontuur lag er voor ons in het verschiet!

In die turbulente crisisjaren van 1934, waar Rotterdam-Zuid bruiste van energie, voelden we de dringende behoefte aan een eigen hockeyvereniging. Onze gedreven heren zetten hun schouders eronder en richtten vol trots de hockeyvereniging "R.M.H.C. O.K." op. Maar de KNHB gooide al snel roet in het eten en dwong ons tot een naamswijziging. Zo werd "R.M.H.C. Tempo '34" geboren en wij stonden te trappelen om te laten zien wat we waard waren!

We mochten ons eerste veld betrekken aan de Kromme Zandweg, een veld dat we deelden met een voetbalvereniging. Oké, eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van dat veld liet soms wel wat te wensen over. Het was een ware knollentuin waar we onze hockeydromen verwezenlijkten. Maar niets kon ons stoppen!

Zelfs tijdens de oorlog gaven we niet op. We stonden zo vaak mogelijk op het veld, hoewel we soms eerst de bomen en takken moesten verwijderen, omdat ze dienden als brandhout. De Duitse bezetters hadden wat te zeggen over onze naam en vonden dat we te veel Engelse invloed hadden. Dus met een knipoog naar onze geschiedenis veranderden we onze naam naar "Rotterdamse Gemengde Hockeyclub Tempo’34". En zo zijn we gebleven tot op de dag van vandaag.

Na de oorlog kregen we een fantastisch cadeau: een eigen veld op sportpark Varkenoord, pal naast het legendarische Feyenoord-stadion. We waren in de wolken! Eindelijk hadden we een plek waar alleen gehockeyd werd, waar het gras korter werd gemaaid dan op de voetbal- en korfbalvelden. Ons clubhuis was een gemeentekantine waar ook andere sporten zoals voetbal, korfbal, handbal en atletiek samenkwamen. Wat een levendige boel was het daar!

En de douches? Ach, die badgeisers waren toch wel hilarisch. Met een muntje mocht je vijf minuten lang genieten van een warme douche. Maar oh wee als het muntje op was! Dan was een verfrissende, of beter gezegd ijskoude, verrassing onvermijdelijk. Een tikkeltje avontuurlijk, moeten we toegeven!


Studentenhockey Rotterdam Tempo 34

In 1964 ging onze droom in vervulling toen we de beschikking kregen over een gloednieuw sportcomplex met niet één, niet twee, maar drie prachtige hockeyvelden aan de Spinozaweg in Rotterdam. En alsof dat nog niet genoeg was, kregen we ook ons eigen clubhuis! Met een enorme dosis zelfwerkzaamheid werd er een schitterend clubhuis uit de grond gestampt. Maar na vijf jaar bleek het alweer te klein, dus hebben we het bijna verdubbeld in oppervlakte. We waren niet te stoppen!

Als we terugkijken naar die tijd, dan kwam zo'n 80% van onze leden uit de gezellige wijken Zuidwijk, Pendrecht, Tuindorp Vreewijk, Bloemhof en Charlois. Veel jonge leden waren afkomstig van de Van Oldenbarneveld HBS en het Charlois Lyceum, waar de gymdocenten dol waren op hockey. Op ons complex aan de Spinozaweg groeiden we als vereniging en bloeiden we op. Naast het hockeyen organiseerden we van alles, zoals klaverjas- en bridgeavonden, een spectaculair Sinterklaasfeest, knallende oudejaarsnachtfeesten en gezellige barbecues. We wisten wel hoe we plezier moesten maken!

In 1974 organiseerden we zelfs het allereerste familietoernooi van Nederland. Tijdens dit toernooi konden ouders, buren en vrienden van onze leden onder aangepaste spelregels een balletje slaan. Het was een geweldige dag vol sportiviteit en gezelligheid!

Onze buren op het complex, DRL en Belvedère, groeiden net zo snel als wij, waardoor er een tekort aan speelruimte ontstond. Op een gegeven moment werd aan ons gevraagd of we bereid waren te verhuizen. We besloten het avontuur aan te gaan, waardoor beide verenigingen konden uitbreiden. En wij? Wij kregen een fonkelnieuw complex aan de Charloisse Lagedijk met niet minder dan vier velden én opnieuw ons eigen clubgebouw. Een nieuwe start, maar met dezelfde passie en enthousiasme!

In 1981 betrokken we ons nieuwe onderkomen. Het recreanten hockey, waar naast de jeugdleden ook ouders konden leren hockeyen, zag toen ook het levenslicht bij Tempo '34. Dit had mede te maken met de veldverlichting die wij tot onze beschikking hadden op ons nieuwe complex.


Het ging goed met de R.G.H.C. Tempo '34. Ons nieuwe complex viel goed in de smaak en door de jaren heen werden 2 van onze 4 grasvelden vervangen voor splinter nieuwe kunstgrasvelden. Maar ook zagen we dat een groot deel van onze leden, uit Rotterdam Zuid, vertrok naar omliggende gebieden als Rhoon, Poortugaal en Barendrecht. Waarom dat was? Simpel weg omdat er in Rotterdam Zuid steeds minder beschikbare woningen waren. Echter zagen we ook dat deze leden blij Tempo '34 bleven hockeyen. Dit geeft aan dat Tempo '34 niet alleen een club is van Rotterdam Zuid, maar er is voor iedereen.


Maar onze hockeyvelden worden niet alleen gebruikt om te hockeyen. Aangezien de trainingen vaak aan het einde van de middag of in de avond plaatsvinden, is het zonde als de velden overdag ongebruikt blijven. Door het openstellen van onze velden voor bijvoorbeeld sportdagen van scholen uit de buurt, koningsdag spelen en andere activiteiten geven we zo effectief mogelijk invulling aan het gebruik van ons prachtige complex.


Ook zet Tempo '34 samenwerkingen op met scholen uit de omgeving. Fanatieke en enthousiaste leden van Tempo '34 geven wekelijks hockeylessen aan leerlingen uit omliggende scholen. Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk, hockey is daarvoor de perfecte manier. Naast dat dit de sportlessen voor de leerlingen leuk maakt, is het ook een goede manier om kinderen uit de omgeving kennis te laten maken met Tempo '34.


In 2010 vierde onze vereniging alweer het 75-jarige bestaan. Met een aantal activiteiten en een groot feest werd dit heugelijke moment gevierd en werd er vooruit geblikt op de toekomst van Tempo '34. Een belangrijk moment voor onze hockeyclub was de verlenging van de Zuiderparkweg. Op 16 november 2013 werd de verlenging van de Zuiderparkweg geopend door de gemeente Rotterdam. Met een verlenging van grofweg 2,5 km verbond de Zuiderparkweg vanaf dat moment de Slinge, onder de Betuwelijn en Rijksweg A15 door, met de wijk Rhoon-Portland. Het doel van de gemeente was om de wijken Carnisselande en Portland beter bereikbaar te maken met de stad Rotterdam. Een bijkomend voordeel voor onze hockeyclub was dat vanaf dat moment de Zuiderparkweg vlak langs ons mooie complex kwam te liggen. Dit maakte de hockeyclub beter bereikbaar en zorgde onder andere voor een betere verbinding met omliggende gemeenten en uitvalswegen. Ook voor onze jeugdleden is het vanaf dat moment veel gemakkelijker de club te bereiken met de fiets, want de verlichte weg bied een veiligere en gemakkelijkere route dan de voorheen donkere en bochtige Charloisse Lagedijk.   


Maar ook in de jaren daarna stond de ontwikkeling van onze mooie hockeyclub niet stil. In 2015 was het inmiddels niet meer gebruikelijk en wenselijk om training of wedstrijden te spelen op grasvelden. Maar door de gestage groei in het aantal (jeugd) leden begon de huidige beschikbaarheid van de 2 kunstgrasvelden te knellen. Daarom werd op 10 december 2015 tijdens de Bijzondere Algemene Ledenvergadering besloten tot de aanleg van een derde kunstgrasveld. Maar dit is natuurlijk niet van de ene op de andere dag aangelegd, daar is tijd en vooral veel geld voor nodig. Vanuit de club was er een bijdrage van €50.000 nodig voor de aanleg van dit kunstgrasveld. Een bedrag dat de vereniging niet zo maar kon missen. Daarom werden er verschillende manieren gevonden om dit geld bij elkaar te krijgen. Leden en niet leden konden bijdragen door tegen betaling een vierkante meter kunstgrasveld te kopen, maar ook social media werd ingezet om nieuwe sponsoren te werven. Daarnaast werd er op 13 maart 2016 een sponsorloop georganiseerd door de Supermimi's, F-jes en E-tjes, en op 20 juni voor de D jeugd en hoger. Maar dit was niet het enige, op 16 april 2016 werd er ook een Charity Dinner met veiling georganiseerd op ons complex.


Op 8 augustus, na het werven van zo veel mogelijk geld, een gemeentelijke subsidie en een lening kon dan uiteindelijk de handtekening gezet worden voor de bouw van het derde kunstgrasveld. Diezelfde dag begon aannemer C.S.C Cellen nog met de werkzaamheden. Op 22 oktober 2016 was de feestelijke opening van het nieuwe Veld 3. Vele activiteiten als shootout competities, vriendschappelijke wedstrijden, wijnproeverijen en een disco maakten de dag tot een feestelijk geheel.

Familieclub Hockeyclub Tempo 34 in Rotterdam

Het jaar 2015 stond in het teken van ons 80  jarig jubileum. Op zaterdag 11 april 2015 verzamelden zich zo'n 250 leden, oud-leden, vrijwilligers, vrienden en familie zich op de club om dit heugelijke moment met ons te vieren. Op diezelfde dag werd er een feestelijke lustrum wedstrijd georganiseerd tussen Tempo Heren 1 en Leonidas Heren 8, het laatste team bestond op dat moment voor een groot deel uit oud Tempo '34 leden. De wedstrijd werd gewonnen door onze eigen mannen van Heren 1 met een stand van 4-2. Daarna was er mede door Dames 1 een overheerlijk buffet georganiseerd en werd er tot in de vroege uurtjes een goed feest gebouwd. Ook op 11 april 2015 maakten we de (tot nu toe) grootste teamfoto van Tempo '34. Alle aanwezigen verzamelden zich op het veld waarna de foto gemaakt werd.


In 2022 was onze tot op heden meest recente mijlpaal. In 2020 is tijdens de Algemene Ledenvergadering ingestemd met het vervangen van Veld 1 en Veld 2. Deze velden waren dusdanig verouderd en waren daarom toe aan vernieuwing. Tijdens de vergadering is besloten om over te gaan op 2 splinternieuwe en hypermoderne watervelden.

De grootste bottleneck bij het gebruik van watervelden is zoals de naam al doet vermoeden, het water. De opslag van het water vindt plaats onder het grasveld achter op ons complex. Met een opslag van zo'n 110 m3 aan water zou je zeggen dat dat voorlopig wel even genoeg is. Echter is het zo dat, op warme momenten in het jaar, deze opslag binnen 1 week helemaal leeg is en aangevuld zou moeten worden. Mede daarom is er besloten om in samenwerking met de gemeente Rotterdam een heel nieuw en innovatief waterveld aan te leggen. Onder veld 1 bevind zich een opvangbak van zo'n 800 m3 voor de opslag van regenwater. Door het innovatieve en milieubewuste systeem kan hemelwater worden opgevangen om de velden mee te besproeien tijdens de warme periodes. Tempo '34 was daarmee de eerste hockeyclub in Nederland die op deze manier het water opvangt en hergebruikt.


Maar ook veld 2 kon niet achter blijven. De watervoorziening op dat veld is nog steeds aangesloten op de bestaande wateropslag onder het grasveld achter op het complex, echter is er ook een verbinding gemaakt met de opvangbak onder veld 1 zodat ook het hemelwater wat op dit veld valt kan worden opgevangen en hergebruikt kan worden tijdens de warme zomermaanden.


Tempo '34 is erg trots om als eerste club in Nederland gebruik te kunnen maken van dit type waterveld.

Janneke Schopman waterveld

Onze hockeyclub kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst. Ondanks de zware jaren tijdens de COVID pandemie weten we het als club goed vol te houden. Zoals elke sportclub hebben wij ook in deze periode een afname gezien in het aantal leden maar zijn we ook elke dag druk bezig met het werven van nieuwe leden. Daarbij doen we er alles aan om het familiare gevoel, dat Tempo '34 zo typeert, te behouden. We blijven oog houden voor elkaar en onze teamgenoten en met een groot team aan vrijwilligers en ouders zorgen we ervoor dat de club elke dag een stukje mooier en gezelliger wordt.

Zien we jou binnenkort ook op of langs de velden?

Share by: